torsdag 26 maj 2011

Down under....

Lupusen griper tag i alla leder denna gång, värst är armbågar och händerna. Tyvär måste jag använda dessa när jag jobbar med hundarna. Tröttheten blev inte mer än att personalen skickade hem mig för vila, det resulterade i nästan 48 timmars ihållande sömn förutom några vakna stunder emellanåt.
Försöker hålla god min men min utmattning men jag ger efter så fort någon säger -"Nej, vila nu! och då är jag inte i form, de vet de som känner mig. Är lyckligt förunnad med bra personal på jobbet, en fröjd att kunna gå hem utan att undra hur det går!!

Försökte planera så att sprutningen av lederna skulle infalla till nästa långhelg men reumatologen har för mycket att göra att det får bli efterföljande vecka istället, denna gång ska jag fixa skjuts hem efter förra gångens misslyckande kunde jag knappt använda ena handen. Och nu ger vi oss på fler leder, tyvärr har ju inte sprutorna räckt så länge som jag önskat. Så det blir väl snart att sätta in cortisonet igen, med det kommer viktökningen och ödemet, som ger högt blodtryck igen...

Försökte träna sambons hund, vi planerar att jag ska tävla honom senare. Min assistent som jag kallar honom, Mr Utter. Men trots att han har problem med långtidsminnen och koncentrationsproblem så känner han av min hälsa, han blir försiktig, omtänksam och undrande.
Tänk vad viktigt det är med att ha rätt energier då vi tränar våra hundar, här försöker jag vara uppmuntrande och låtsas som om jag är som vanligt och blir genomskådad direkt.

Det ger mig ännu mer vatten på min kvarn när jag undervisar, som alltid talar om att befinna sig här och nu, samt att vara ärlig mot hunden. Det ska vara kul att träna hund annars kan det vara, med det menar jag inte att man inte ska vara bestämd mot hunden det är inte det som räknas. Utan vägen till målet med träningen skall vara det roliga och givetvis resultatet!!

Lite tankar om Lydnad:

Lydnad kommer av ledarskap, där belöningen är ledarens glädje (föraren) och då får vi en uthållighet i Lydnaden som dessutom blir bestående. Det är viktigt för hunden att vara en ledare till lags! Man får en hög aktivitet av hunden men på ett fokuserat sätt!

Om Lydnaden bara är motiverande för hunden där belöningen är godis, så får vi en kortsiktig uthållighet där motivationen för lydnaden minskar för att sedan upphöra när belöningen uteblir, beteendet är ju inte lönsamt längre! Man lägger en hög stress och får många gånger ett ostrukturerat beteende!

Men jag vet att det finns folk som är specialister på att lura hundar till osynliga belöningar för att få hunden att hålla ihop under ett helt program, men det är få hundar som klara det!

Stay Safe Alla!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Stay safe,själv!
Kram Bibbi

Anonym sa...

Jag blir bara så trött på alla -ishmer (inte säga nej, bara belöning, i hundvärlden t.ex) som breder ut sig och blir någon slags allomfattande syn, "det enda rätta" som alla borde leva efter, annars blir man utesluten (men det är inget som görs öppet, utan indirekt). Det gäller inte bara hundvärlden, utan generellt i sverige. Det är vissa teorier som plötsligt blir de "rätta". Titta bara på undervisningen på universiteten och hur forskningspengar fördelas. Feminismen i Sverige är en klassiker.

Vill uppmana alla att tänka själva! Våga ifrågasätta, ta reda på fakta, läs på, testa i praktiken och reflektera vad du själv känner (och läs/prata inte bara sådant/med sådana som bekräftar vad du redan tycker - studier visar att vi tenderar att läsa fakta, nyheter etc som bara bekräftar vårt eget synsätt och skippar sådant som talar emot). OCH...ifrågasätta utan att blanda in känslor: med öppenhet & nyfikenhet, inte med aggression (eller skitsnack bakom ryggen) mot den som tycker olika.

Det var detta jag gillade direkt med RM's kurser. Vi blev inte pådyvlade någon "sanning", utan fick en presentation att ta ställning till själva.

Ja, kom kanske ifrån ämnet lite :-)

Krya på dig! /Therese

Rose sa...

Therese, vi måste ta en cider ihop och snacka in på småtimmarna om alla intressanta teorier

Anonym sa...

Det tycker jag låter som en utmärkt idé Rose! Jag är på :) Absolut cider också, gillar inte öl ;) /Therese